czym zastąpić mascarpone

Serek mascarpone jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Tworzy bazę pysznego włoskiego deseru o nazwie tiramisu, który zawiera także m.in. kawę, biszkopty oraz niewielką ilość alkoholu. Mascarpone charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma kremową, aczkolwiek nieco gęstą konsystencję, która wspaniale łączy ze sobą różnorodne składniki, tworząc między nimi sklepiającą masę.

Mascarpone równie często dodaje się do dań na słono, czyli różnego rodzaju sosów do makaronów, a czasem nawet i mięsa. To ser wytwarzany ze śmietanki, którego smaku nie da się porównać praktycznie z niczym innym. No i właśnie z tego powodu ciężko stwierdzić, czym zastąpić mascarpone, jeżeli akurat nie posiada się go w kuchni i nie ma się takiej możliwości, aby udać się po ten włoski serek do supermarketu.

Wiele jest fantastycznych przepisów wykorzystujących słodki i zarazem lekki smak mascarpone. Tak naprawdę nie trzeba za wiele z nim kombinować, aby stworzyć z niego przepyszny deser. Zwykły, klasyczny mus z mascarpone już powinien zaspokoić podniebienie każdego łasucha. A jak go przygotować? Na pewno nie jest to trudne. Najpierw do miski należy wbić cztery żółtka i jedno całe jajko, a następnie dosypać ok. jedną łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki trzeba zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powinna być zwarta i nieco gęstsza niż na początku. Następnie do garnka można wlać ok. 50 ml mleka i 450 ml śmietanki kremówki oraz wsypać trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wgnieść jedną laskę prawdziwej wanilii.

deser

Gdy masa zacznie wrzeć, należy pozostawić ją na palniku na mniejszym ogniu jeszcze na kilka minut, aby wszystkie składniki zdążyły się ze sobą perfekcyjnie połączyć. Kolejny krok to dodanie gęstej masy do ciepłego kremu. Trzeba to robić bardzo powoli, jednocześnie cały czas mieszając. Gdy masa zostanie przygotowana, warto także przelać ją przez sito, aby pozbyć się większych grudek. Następnie raz jeszcze należy ją podgrzać, aż uzyska optymalny poziom gęstości. Krem powinien zostać jeszcze ochłodzony w lodówce. Później można go podawać ze świeżymi owocami, tartą czekoladą, cynamonem czy nawet lodami bądź ciastem.

Są jednak takie dania, w których serek mascarpone wydaje się być niezastąpionym składnikiem – powyższy deser też można do nich zaliczyć. Jak zatem znaleźć dla niego równie dobrą alternatywę?

Czym zastąpić mascarpone, aby na tej zamianie nie ucierpiały smak, aromat, wygląd i konsystencja dania?

Ograniczeniem jest tutaj na szczęście tylko wyobraźnia. Serek mascarpone ma dość charakterystyczny i niepowtarzalny smak, ale mimo tego spokojnie można go zastąpić różnymi innymi włoskimi serkami. Wspaniałym wyborem będzie chociażby ricotta. Chcąc zastąpić nią mascarpone, należy użyć takiej samej ilości produktu. Jeżeli natomiast nie ma się w lodówce żadnego z tych dwóch rodzajów serów, trzeba trochę bardziej pokombinować i spróbować samodzielnie stworzyć coś podobnego.

mascarpone

Niektórzy twierdzą, że mieszanka tłustej śmietanki z żelatyną to dobra alternatywa dla mascarpone. Kremówkę należy oczywiście wcześniej zmiksować na gęstą masę. Powinna być tak sztywna, aby po odwróceniu miski nie spadła na podłogę bądź blat. Żelatynę należy natomiast rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie powoli wlewać do śmietanki, cały czas mieszając. Co prawda smak takiej mikstury będzie nieco inny, ale lepszy rydz niż nic. Następnym razem warto po prostu pomyśleć wcześniej o zaopatrzeniu się w kilka opakowań serka mascarpone.

A czy warto jeść ten typ serka włoskiego? Czy jest on zdrowy, czy może jednak inne sery mają więcej wartości odżywczych? Na pewno warto zwrócić uwagę na to, że mascarpone w głównej mierze składa się z samego tłuszczu. Zawiera aż do 90% tego makroskładnika, a jest to równoznaczne z jego wysoką kalorycznością. Mascarpone na pewno nie należy do grupy dietetycznych produktów. Zawiera sporo kalorii, dlatego przygotowywane na jego bazie desery nie będą niestety dobrym wyborem na diecie. Można je jednak nieco odchudzić, wykorzystując serek mascarpone o obniżonej zawartości tłuszczu. Nie jest on aż tak smaczny, ale za to ma mniej kalorii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here