Sokowirówka obrotowa

Najbardziej pożądana i najczęściej poszukiwana jest – nieco magiczna, mityczna – sokowirówka wolnoobrotowa. Opinie są różne – wiele osób zapomina, że wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka to dwa różne urządzenia, a uzyskane napoje różnią się klarownością oraz ilością miąższu.

Najbardziej pożądana i najczęściej poszukiwana jest – nieco magiczna, mityczna – sokowirówka wolnoobrotowa. Opinie są różne – wiele osób zapomina, że wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka to dwa różne urządzenia, a uzyskane napoje różnią się klarownością oraz ilością miąższu.

Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa

Sokowirówki to urządzenia wysokoobrotowe, dlatego poszukiwania sokowirówki wolnoobrotowej spełzną na niczym. Bardzo często, przez pomyłkę, wyciskarki wolnoobrotowe określa się mianem sokowirówki. W ten sposób powstał ten bardzo popularny i często stosowany błąd. Warto jednak podkreślić, że wysokie obroty sokowirówki nie są jej wadą! Dzięki nim można przygotować duże ilości soku w krótkim czasie, choć warto pamiętać, że najczęściej wyróżnianą zaletą wyciskarek wolnoobrotowych jest niepodgrzewanie składników, które zachowują pełnię wartości odżywczych. Wyciskarki wolnoobrotowe lepiej radzą sobie także z drobnymi owocami, takimi jak jagody i maliny oraz ze szpinakiem, jarmużem i natką pietruszki. Sokowirówka lepiej sprawdza się w walce z twardymi owocami i warzywami – selerem, jabłkiem, marchwią, papają – a także z owocami pełnymi soku i miąższu.

Sprawdź czym wyróżniają  się wyciskarka wolnoobrotowe.  Dowiedz się więcej na hurompolska.pl >>

Jaka jest zatem najlepsza sokowirówka? Ranking znajdziemy na niejednej stronie internetowej, jednak nie uwzględniają one najnowszych modeli. Niektóre z nich nie zwracają uwagi na ważny aspekt, jakim jest utrzymanie sprzętu w czystości. Wiele sokowirówek i wyciskarek wolnoobrotowych po każdym użyciu trzeba niejako rozmontować na wiele małych elementów, aby w żadnym zakamarku nie ukrył się fragment warzywa czy owocu. Rozdrobnione produkty zaczynają się psuć bardzo szybko, a wokół naszego sprzętu i po całej kuchni lata chmara muszek.  Wybierając sokowirówkę, warto zatem zwrócić szczególną uwagę na łatwość w jej czyszczeniu.

Sokowirówki to dobre rozwiązanie dla osób, którym zależy na przejrzystym płynie z pianką, pozbawionym miąższu i fragmentów produktów. Małe dzieci oraz osoby z utrudnionym przełykaniem nie lubią lub nie mogą spożywać soków z miąższem. Niestety, to właśnie w miąższu kryje się najwięcej błonnika, który jest świetnie przyswajalny właśnie w postaci świeżo wyciśniętego soku. Nie można zapominać także o przechowywaniu – napój zrobiony w sokowirówce należy spożyć od razu, a sok z wyciskarki wolnoobrotowej można trzymać w lodówce przez kilka godzin po przygotowaniu.

Sokowirówka – jak używać, aby wykorzystać pełnię możliwości?

Gdy ulubione soki już się znudzą, a pomysły na nowe kombinacje same nie chcą wpadać do głowy, wówczas warto poszukać książeczek z przepisami oraz witryn w sieci, na których znajduje się wiele niekonwencjonalnych propozycji. Prawie nieskończone możliwości daje łączenie owoców i warzyw w jednym napoju. Trzeba również pamiętać o wielu egzotycznych owocach oraz produktach sezonowych, które coraz częściej pojawiają się w hipermarketach. Połączenie mango, papai i swojskiego jabłka to prawdziwa bomba witaminowa! Ananas to również niedoceniany w świecie soków składnik, który świetnie komponuje się z korzeniem pietruszki i pomarańczą.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzy noworodek widzi
Następny artykułCzym przemywać oczy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here